jump to navigation

Tsjechie

Uit weekahead no 248:

Vandaag (1 februari 2003) neemt Vaclav Havel afscheid als president na een termijn van ruim 12 jaar. Voor Tsjechoslowakije op zich zijn verschillende geboortemomenten mogelijk, maar de meest waarschijnlijke is die van 28 oktober 1918, 12.00 uur pm MET, Praag, het moment van daadwerkelijke onafhankelijkheid van dat land destijds:

 

De transits op 29 december 1989, toen Vaclav Havel president werd, zijn overduidelijk: Uranus stond op 5.36 Steenbok en de Zon op 7.42 Steenbok. Precies tegenover PLUTO. Pluto als heer 10 in het 7e huis heeft als thema “gelijkwaardigheid in persoonlijke relaties tussen machthebbers en aanspreekpartners”. Met Pluto in Kreeft zou het om ‘zorg’ voor de relaties tussen mensen moeten gaan, maar er was in eerste instantie sprake van absolute ongelijkwaardigheid en onmacht. Totdat Uranus , de bevrijder, tegenover deze Pluto kwam te staan, en Tsjechie weer een vrij land werd. In die zelfde periode stond Saturnus in het 1e huis en Vaclav Havel is de hele periode van de transit van Saturnus onder de horizon aan de macht geweest, heeft het land teruggebracht bij zijn eigen wortels en weer opgebouwd, vanaf het IC, in relatieve rust. Binnenkort komt Saturnus boven de horizon en breekt er een nieuwe politieke periode aan in Tsjechie. Hoe het thema met macht/onmacht, en gelijkwaardigheid nu uit gaat werken als Saturnus straks over Pluto komt zullen we dit jaar merken. Inmiddels zou je ook naar een nieuwe horoscoop kunnen kijken van Tsjechie onafhankelijk van Slowakije maar die heb ik even niet bij de hand.

Vaclav Havel is geboren op 5 oktober 1936, om 15.00 uur te Praag (bron Taeger).

 

Diezelfde Uranus transit die hierboven genoemd werd voor 29 december 1989 stond notabene exact op cusp 12 in de horoscoop van Vaclav Havel. Voor hem persoonlijk zou het de bevrijding van al zijn idealen (en een ommekeer van zijn gevangenisneming) kunnen hebben betekent. Het einde van zijn termijn als president gaat op dit moment gepaard met Pluto transit conjunct Jupiter (in deze 2 jaar), met Jupiter als heer 10, oppositie de Maan als heer 6. Pluto wentelt de energie hier compleet om. Deze oppositie staat overigens vierkant Saturnus (en is dus onderdeel van een T Square in de horoscoop van Havel). Hij staat bekend om zijn integriteit (idealistische normen en waarden en integriteit: Saturnus in Vissen in 2) waar politiek werk van gemaakt werd (Jupiter/Maan – heer 10, heer 6).

Tsjechie werd bevrijd na de val van de muur in Berlijn — na de val van het communisme, mag je ook zeggen, in 1989. In die periode hadden we een Saturnus-Neptunus conjunctie aan de hemel (muren die afbrokkelden), maar 35 jaar daarvoor werkte voor Nederland althans de Saturnus-Neptunus conjunctie niet zo fraai uit: –toen begaven de dijken in Zeeland het . En ook precies op 1 februari wordt dit in onze herinnering gebracht, 50 jaar na dato. De Deltawerken, als gevolg van de Watersnoodramp, waren interessant genoeg 35 jaar na de Ramp gereed, in 1988 (vlak voor de volgende Saturnus/Neptunus conjunctie in 1989 dus).

Voor de huidige weekahead: http://www.astrologie.ws/week.htm

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: