jump to navigation

Alfred Hitchcock

Door Yvonne J.M. Slinkert

Alfred Hitchcock: 13.08.1899, 20.00.00 te Londen (overleden in 1980)

Bekend als de “Master of suspense” (Zon driehoek Saturnus/MC – Pluto en Neptunus oppositie Saturnus/MC)

Alfred Joseph Hitchcock was de zoon van William en Emma Hitchcock. Hij was zeven jaar jonger dan zijn zus Nellie en negen jaar jonger dan zijn broer William. Door dit leeftijdsverschil mocht Alfred vaak niet met zijn broer en zus spelen en leefde hij in zijn jeugd in betrekkelijke afzondering (Neptunus in 4).
Als kleine jongen was Hitchcock een verwoed zwerver en tegen de tijd dat hij acht  was, had hij op alle buslijnen van Londen meegereden en was hij in alle havens en op alle kades geweest. Hij leerde de straten van New York en alle haltes van de Oriënt Express uit zijn hoofd. (Mercurius in Maagd sextiel Jupiter in Schorpioen)
Gedurende zijn schooltijd heeft hij waarschijnlijk, zoals hij dat zelf beschrijft, een angst voor autoriteitspersonen ontwikkeld (Pluto in 3 oppositie Saturnus in 9/Saturnus en Pluto vierkant ascendant). Op het Saint Ignatius College in Stamford Hill, gaven de Jezuïeten een extra psychologische dimensie aan de lichamelijke straffen door de kinderen te laten kiezen wanneer ze hun stokslagen wilden krijgen. Mede door dit gedisciplineerde regime, gecombineerd met zijn strenge katholieke opvoeding ontwikkelde Alfred ook een enorme zelfcontrole (Maan in Schorpioen, Zon driehoek Saturnus/sextiel Pluto) en werd hij zeer nauwkeurig (Mercurius in Maagd).
Nadat hij het Saint Ignatius College in 1913 verliet, volgde hij verschillende avondstudies (Mercurius vierkant Uranus in 9/Saturnus in 9) en in 1915 begon hij aan zijn eerste baan als technische klerk bij de Henley Telegraph and Cable Company (Mercurius in Maagd in 6). Maar hij vond het herhalende werk erg saai en deed er in het geheim veel andere dingen naast om zijn werk met hernieuwd enthousiasme te kunnen blijven doen (Mercurius sextiel Jupiter in 8). Toen Hitchcock een cursus kunstgeschiedenis volgde, begon hij te tekenen en werd hij overgeplaatst naar de reclameafdeling van Henley, waar hij dag en nacht doorwerkte  Hij had eindelijk werk gevonden dat hij graag deed en waar hij goed in was. (Zon en Venus in 6 driehoek Saturnus).
In zijn vrije tijd las hij de bestsellers uit die tijd en verslond hij het werk van auteurs als John Buchan, G.K. Chesterton en Gustave Flaubert. Edgar Ellen Poe maakte echter de meeste indruk. De fictie van Poe is verbonden met een andere passie van Hitchcock: moord. Hij was gefascineerd door de misdaad, bestudeerde moordzaken en las gretig lugubere verslagen in de kranten (Maan en Jupiter in Schorpioen in 8/Pluto in 3). Hij bezocht het Black Museum van Scotland Yard, woonde rechtszaken bij in Old Bailey en schreef alle informatie die hij te weten kon komen op in notitieboekjes (Mercurius in Maagd). Ook bekeek hij veel films en las graag film-tijdschriften (Neptunus halfvierkant Venus).
Rond 1920 werd hij na een paar mislukte pogingen aangenomen bij Famous Players-Lasky, een productiemaatschappij in Londen om titelkaartjes te ontwerpen voor films. Eerst parttime en later fulltime, om de titelkaarten voor de stomme film te ontwerpen (Venus in Leeuw in 6 driehoek saturnus). In die tijd werden films vaak door vrouwen geschreven en bewerkt. Hitchcock leerde van hen hoe hij een verhaal moest vertellen en van de verschillende regisseurs bij Famous Players-Lasky hoe hij dit alles moest regisseren (Zon in Leeuw). Hij bestudeerde ook alle aspecten van het filmmaken (Venus in Leeuw in 6 halfvierkant Neptunus).
Hij werd gezien als iemand die zijn werk goed deed (Zon in 6 driehoek Saturnus) en daarom werd hem gevraagd om een korte comedy te regisseren. Maar de comedy werd nooit gemaakt.
In 1923 werd Hitchcock gevraagd de resterende scènes te co-regisseren van de regisseur Hugh Croise bij wie hij toen assisteerde en die ontslagen was door de producent. Vervolgens werd Hitchcock ingehuurd als assistent-regisseur. 
Tijdens de productie van “Woman to Woman” belde Hitchcock Alma Reville en vroeg haar of zij de film wilde bewerken. Hij kende haar al twee jaar. Alma die een dag ouder was dan Alfred was al op haar zestiende werkzaam in de filmwereld, lang voordat Hitchcock zijn eerste titelkaartje had gemaakt. Zij werd zijn belangrijkste medewerkster en het eerste resultaat van hun samenwerking (Zon en Venus in 6) was “The Pleasure Garden” in 1926.  Na dit succes kreeg Hitchcock meteen de regie voor een nieuwe film “The Mountain Eagle” aangeboden. En in “The Lodger” (1926) speelt hij voor het eerst zelf een klein rolletje.
In december 1926 trouwt hij met Alma Reville. Zij kregen een dochter.
Eind 1927 had Hitchcock nog drie films opgenomen en uitgebracht. De publiciteit zorgde ervoor dat de naam Alfred Hitchcock voor altijd in het geheugen van de Britse bioscoopgangers zou zijn geprent. (Jupiter als heer 10 & Zon driehoek MC).
In 1939 verhuisde Hitchcock noodgedwongen naar Amerika (Saturnus in Boogschutter in 9), omdat veel Britse studio’s moesten sluiten als gevolg van een inefficiënte manier van filmen die teveel geld kostte.
Van 1954 tot 1960 produceerde en regisseerde Alfred negen films en hij introduceerde meer dan 350 tv-shows die zijn naam droegen. Hitchcock was nog creatiever dan het enorme aantal projecten dat hij uitvoerde doet vermoeden. Het leek alsof  hij zonder problemen kon omschakelen (Zuidknoop in Tweelingen conjunct Neptunus) van zwarte komedie (Maan in Schorpioen) naar documentaire (Mercurius in Maagd), van lichtvoetige actiefilm  naar psychologische thriller (Pluto in Tweelingen in 3 cq Maan in Schorpioen), zonder aan visie in te boeten (Mercurius sextiel Jupiter als heerser van het MC).
In 1979 besloot Hitchcock te stoppen met het maken van films omdat zijn gezondheid het niet meer toeliet. Hij werd door de Britse koningin geridderd en gehuldigd door het American Film Institute. Op 29 april 1980 overlijdt Hitchcock aan de gevolgen van zijn slechte gezondheid.
In Hitchcocks films spelen vaak onschuldige personen een rol, die verwikkeld raken in omstandigheden waar ze geen invloed op hebben (Pluto en Saturnus vierkant ascendant). Veel van zijn films hebben een voor zijn tijd hoog spanningsgehalte, zoals The Birds en Psycho. Zijn plots zijn intelligent. Niet voor niets werd hij de master of suspense (meester van de opgebouwde spanning) genoemd. Zijn verhalen zijn fantasierijk en vermengd met mysterie en misdaad (Asc Vissen/Pluto in 3). Hij gaf de thriller een heel nieuwe dimensie en inspireerde daarmee vele vakgenoten (Pluto in 3 oppositie MC en Neptunus oppositie MC). Niet iedereen kon Hitchcock overigens waarderen. Vanwege zijn wel heel erg Britse humor, zijn excentrieke trekjes (Uranus vierkant Mercurius) en zijn “verdeel en heers” manier van werken (Zon in Leeuw in 6), lag hij niet bij iedereen in het filmvak even goed.
Net als in zijn eigen films duikt Hitchcock ook in de hedendaagse films altijd wel ergens op: niet altijd zichtbaar, maar gevoelsmatig net om de hoek (Neptunus in 4 oppositie MC). Dat is de eeuwige handtekening van de grootste visionair van de cinema.
Bron: Paul Duncan in zijn boek over Hitchcock
Yvonne Slinkert – januari 2006 (2e jaars emailcursiste)

 informatie over de emailcursus astrologie: http://www.astrologie.ws/cursus.htm

Advertenties
%d bloggers liken dit: