jump to navigation

Frida Kahlo

De horoscoop van Frida Kahlo

-door Gerrie ter Burg-

 

Frida Kahlo, geboren op 6 juli 1907 in Coyoacan ­ Mexico, om 15:06:40 GMT
(locale tijd 08:30; bron Hayden Herrera)
Bron horoscoopgegevens www astrodatabank.com
 
Frida Kahlo, een vrouwelijke kunstenares, werd vooral na haar dood wereldberoemd en geldt nu als een van de ikonen van de surrealistische schilderkunst  (surrealisme: niet de fysieke realiteit van het leven maar de innerlijke werkelijkheid van de dromen,  het onder en bovenbewuste en de wereld van de geest vormen de inspiratie en het onderwerp). Het leven van Frida werd gekenmerkt door diepe passie en tragiek. Frida Kahlo was een intens levende vrouw die met haar leven, haar diepe lijden en haar autobiografische schilderkunst tegen het einde van haar leven wereldberoemd werd.
Aan de hand van haar horoscoop en het boek Frida : een biografie van Frida Kahlo van Hayden Herrera (uitgeverij Contact 1992), heb ik een astrologische duiding gemaakt van haar biografie. Als laatste volgt een stapsgewijze duiding van de horoscoop zelf.
.
Frida is met haar Leeuw Asc. een krachtige, levendige persoonlijkheid. Ze reageert nuchter (Maan in Stier) en is populair (Maan in 10). Frida is een gevoelige intens levende vrouw (Zon in Kreeft, sensitief en zelfbewust (Zon conj. Neptunus en conj. Jupiter). Ze voelt zich thuis bij haar vrienden (Zon in Kreeft 11de huis) en staat bekend om haar gastvrijheid en huiselijkheid door de vele maaltijden die ze voor haar vrienden maakte (Maan als heerser Kreeft in 10 in Stier en alle planeten in Kreeft in 11). Hoewel ze een toenemende behoefte heeft aan emotionele veiligheid (Schorpioen op 4) en stabiliteit (Maan in Stier) zal ze in haar leven meerdere malen voor verrassende ingrijpende gebeurtenissen worden geplaatst (Zon opp. Mars conj.Uranus).
.
Als Frida vier jaar oud is breekt de revolutie uit in Mexico. (Schorpioen op cusp 4/ onveilige omstandigheden).  President Diego wordt afgezet en een tienjarige burgeroorlog is het gevolg. Ook Frida ziet van dichtbij de gevolgen van de strijd maar, hoewel de kogels om het huis vliegen en haar moeder gewonde revolutionaire strijders verzorgt (Maan, heerser Kreeft, anderhalf vierkant Mars conj.Uranus), komt Frida ongeschonden de oorlogstijd (Zon conj. Jupiter) door. Maar zes jaar oud, krijgt ze kinderverlamming (Zon conj. Neptunus en Mc Progr. conjunct Maan) en moet negen maanden het bed houden.
.
Ze is eenzaam (Zon conj. Neptunus in 11de huis) en mist haar schoolvriendinnetjes (Saturnus-t vierkant Venus heerser 3de huis) en verzint een onzichtbaar vriendinnetje (Zon conj. Neptunus) dat altijd vrolijk en levenslustig is (Zon als heerser Leeuw Asc., conj. Neptunus) en met wie ze al haar problemen kan bespreken (Mercurius in 12de huis). Dit ‘droom’vriendinnetje zal nooit verdwijnen. In het schilderij De twee Frida’s verbeeldt ze de tegenstelling tussen haar innerlijke (droom) identiteit en haar sociale identiteit zoals ze het zelf noemt (Zon conj. Neptunus 11de huis en Mercurius heerser 11de huis in Leeuw 12de huis). 
.
 
De twee Frida’s, schilderij door Frida Kahlo.
.
Ze herstelt (Zon conj. Jupiter) maar haar rechterbeen blijft misvormd (Saturnus vierkant Venus en Pluto in Tweelingen). Haar vader stimuleert haar om zoveel mogelijk aan sport te doen, wat voor die tijd ongebruikelijk was voor een meisje (Zon opp. Mars/Uranus in Steenbok 5de huis, Maan conj. MC halfvierkant Mars).
Haar vader, met wie Frida een goede band heeft in tegenstelling tot de band met haar moeder (Zon halfvierkant Maan) neemt haar regelmatig mee op zijn fotografische zwerftochten door het land (Zon conj. Neptunus is film, conjunct Jupiter is reizen, Zon is de vader).  Hij leert haar alles over het Mexicaanse culturele en architectonische erfgoed (Pluto heerser 4de huis conj. Venus in Tweelingen; Zon conj. Neptunus opp. Uranus in Steenbok, heerser Saturnus vierkant Venus), de natuur en alles wat daarin groeit en leeft (Zon conj. Jupiter). Hij stimuleert haar wat ze ziet te onderzoeken en te tekenen (Venus heerser Stier 10de en Weegschaal 3de huis conj. Pluto heerser  4de huis, in Tweelingen). Ook leert hij haar alles over fotografie (Zon conj. Neptunus), van hele proces van het maken van foto’s tot en met het ontwikkelen en retoucheren. Dit laatste is een precisie werk dat veel geduld (Maan in Stier) en een vaste hand van schilderen vergt. Als ze samen op pad zijn zorgt Frida voor haar vader (Zon Kreeft) die vanaf zijn 18de aan epileptische aanvallen lijdt (Zon conj. Neptunus oppositie Uranus). De gedeelde ervaringen van ziekte en eenzaamheid scheppen een hechte band tussen vader en dochter (Zon conj. Neptunus conj. Jupiter heerser 5de huis).
.
Als Frida 14 jaar oud is (1922) gaat ze naar de middelbare school in Mexico-stad (Jupiter-t vierkant Jupiter). De school is onderdeel van de eerste Nationale Universiteit en is een levendige smeltkroes van politieke en culturele opvattingen en is nog maar net opengesteld voor vrouwen (Ram 9de huis, heerser Mars anderhalf vierkant Maan in Stier 10de huis). Er heerst een hartstochtelijke revolutionaire sfeer (Ram 9de huis, heerser Mars conj. Uranus in Steenbok en Mars anderhalf vierkant Maan in 10). Frida is intelligent en leert snel (heer 3 in Tweelingen) waardoor ze veel tijd overhoudt om zich in de heftige discussies te mengen die zich in de wandelgangen van de school afspelen (Pluto conj. Venus ­heerser 3de huis-  in Tweelingen). Frida sluit zich aan bij een select groepje dat zich hoofdzakelijk bezig houdt met kwajongensstreken en het ondermijnen van het gezag van de leerkrachten (Uranus conj. Mars – heerser 9de huis in Steenbok). Ook de wereldberoemde muurschilder en revolutionaire volksheld Diego Rivera, waar ze later mee zal trouwen (Uranus heerser 7de huis), die in de hal van de school werkt aan een serie grote fresco’s moet het ontgelden. Frida wordt door hem gefascineerd en vindt het leuk om hem te plagen en uit te dagen (Mars conj. Uranus 5de huis).
.
Als Frida 18 jaar is slaat het noodlot toe (17 september 1925). Een elektrische tram boort zich met enorme kracht in de houten bus waarin Frida zit (Zon opp. Uranus conj. Mars; Uranus en Mars opp. Pars in 11). Een ijzeren leuning doorboort haar lichaam en steekt bij haar vagina weer naar buiten, ze breekt haar ribben, heup en benen (Saturnus in Vissen 8ste huis, heerser van het 6de huis staat vierkant Venus conj. Pluto in Tweelingen; haar progressieve Maan is net over de cusp van haar 6de huis gegaan; Pluto-t maakt conjuncties met haar  Zon en Neptunus in Kreeft, en een opp. met Mars in Steenbok 5de huis; Uranus-t loopt over cusp 8 in Vissen heen en weer, en maakt transit een vierkant met haar radix Pluto in Tweelingen; Neptunus-t gaat over haar Asc. heen en weer en Jupiter-t is in oppositie met haar Zon) door de schok van het ongeluk scheurde een zak goudpoeder open dat Frida’s wonden en gedeeltelijke naakte lichaam met een gouden laag overdekte, waardoor de omstanders in eerste instantie dachten dat ze een ballerina was (Zon conj. Neptunus opp. Uranus). Frida overleeft het ongeluk (Jupiter conj. Zon) en mag na een maand thuis verder herstellen. Maar dan blijkt dat er ook ruggenwervels (Venus als heerser 10de conj. Pluto als heerser 4de huis vierkant Saturnus in het 8e huis) gebroken zijn en Frida moet opnieuw worden geopereerd. Uiteindelijk komt ze, gefixeerd in een groot gipskorset, thuis. Frida is maanden aan bed gekluisterd en heeft helse pijnen (Saturnus 8ste huis in Vissen vierkant Pluto, heerser 4de huis). De pijn is zo hevig dat ze er niet met anderen over kan praten (Saturnus vierkant Pluto in Tweelingen, heerser Mercurius ook heerser 3de huis, staat geisoleerd in het 12de huis). Uiteindelijk gaat Frida schilderen (Saturnus vierkant Venus). Ze schildert haar innerlijke wereld (Zon conj. Neptunus conj. Jupiter, heerser van 5de huis). In symbolische zelfportretten schildert Frida haar pijn en eenzaamheid (Saturnus in Vissen 8ste huis vierkant Venus conj. Pluto in Tweelingen). Ze verliest zich volledig in het schilderen (Zon conj. Neptunus).
.
Twee jaar na het ongeluk is Frida zover hersteld dat ze weer naar school kan, maar de pijn blijft en Frida zal in de loop der jaren nog  meerdere malen opnieuw geopereerd moeten worden. Hoewel ze haar pijn verbergt achter een masker van vrolijkheid en levenslust (Leeuw Asc.; Zon als heerser Asc conj. Neptunus) weet iedereen van haar ongeluk en de pijnlijke gevolgen (Mars conj. Uranus halfvierkant Maan 10de huis; Zon conj. Neptunus halfvierkant Maan).
Met een aantal van haar schilderijen zoekt ze Diego Rivera, de muurschilder weer op (Maan-p dan net in 7de huis) om zijn mening te vragen over de kwaliteit van haar werk. Ze wil als professioneel kunstschilder haar geld gaan verdienen (Saturnus, heerser 6de huis in 8ste huis, vierkant Venus heerser van Stier conj. Pluto). Diego is diep onder de indruk van haar zelfbewuste optreden (Jupiter conj. Zon; Leeuw Asc.) en van de originaliteit en kracht die uit haar schilderijen spreken (Uranus-R conj. Mars-R in 5de huis) en stimuleert haar vooral door te gaan met schilderen. Frida en Diego blijken al gauw onafscheidelijk en trouwen twee jaar later op 21 augustus 1929 (Saturnus-t opp. Venus). Frida is dan 22 jaar oud, klein en frele, Diego is ruim in de veertig, groot en zwaar. Hun huwelijk trekt door de beroemdheid van Diego brede publieke belangstelling (Maan in Stier 10de huis) en de media volgt nauwgezet het wel en wee van het paar.
Het is een huwelijk tussen twee krachtige persoonlijkheden dat zich kenmerkt door diepe hartstocht (Venus conj. Pluto) en diepe emotionele pijn (Saturnus vierkant Venus) van de vele affaires van zowel Diego als Frida zelf (Mars conj. Uranus heerser 7de huis, in 5de huis) en leidt tot periodes van scheiding (Zon opp. Uranus, heerser 7de huis). Tot haar verdriet krijgt Frida twee miskramen. Door het ongeluk kan ze geen zwangerschap voldragen (Maan heerser 12de huis, anderhalf vierkant Mars conj. Uranus die opp. Jupiter heerser 5de huis staan).
Uiteindelijk eindigt het huwelijk in 1939 in een formele scheiding, maar beiden beseffen al snel dat ze ook niet zonder elkaar kunnen leven en hertrouwen op 8 december 1940 (Uranus-t conj. MC; Saturnus-t halfvierkant Venus). Later zal Frida over Diego zeggen dat haar in het leven twee zware ongelukken zijn overkomen: het ongeluk met de bus en Diego (Uranus heerser 7de huis conj. Mars).
Frida pakt het nu anders aan (Zon opp. Mars conj. Uranus 5de huis), ze gaat afzonderlijk van Diego in haar (eigen) huis wonen en richt zich nu volledig op het schilderen en ontwikkelt zich verder in haar surrealistische stijl (Noord. Maansknoop conj. Cusp 12de huis, conj. Jupiter heerser 5de huis).
.
In 1940 wordt ze door een bevriende surrealist dichter (Neptunus in 11de huis) gevraagd met enkele schilderijen deel te nemen aan een internationale verkooptentoonstelling van surrealistische schilders (Zon conj. Neptunus halfvierkant Maan in Stier 10de huis). Haar werk valt op en krijgt internationale bekendheid (Jupiter-t gaat 9de huis binnen in Ram, en maakt achtereenvolgens een halfvierkant Maan conj. MC, een vierkant met de Zon en een vierkant met Jupiter; Uranus-t staat conjunct haar MC. In 1953 volgt in Mexico-stad een grote overzichtstentoonstelling van haar werk. De expositie is zo’n groot succes (Jupiter-t conj. MC) dat deze met een maand verlengd wordt.
Frida echter is door voortdurende ontstekingen in haar misvormde been al een tijd erg ziek en verzwakt (Zon opp. Mars in Steenbok; Saturnus als heerser Steenbok in Vissen 8ste huis, vierkant Venus conj. Pluto). Maar met een ambulance laat Frida zich toch, feestelijk gekleed in een van haar kleurrijke traditionele Mexicaanse kostuums (Leeuw Asc. vierkant Maan in Stier in 10), toch naar de openingsavond van haar tentoonstelling brengen en temidden van haar vrienden en bewonderaars wordt er tot diep in de nacht gezongen en gefeest. Een paar maanden later wordt haar rechterbeen geamputeerd en op 13 juli 1954 sterft Frida in haar (blauwe) geboortehuis, waarin ze de laatste jaren van haar woonde en werkte (Schorpioen 4de  huis). Haar progressieve Zon (in 1ste huis) staat dan exact halfvierkant haar radix Zon.
.

Met haar intieme zelfportretten, die worden omschreven als een van de meest originele en dramatische voorstellingen van de 20ste eeuw (Leeuw Asc. vierkant Maanin 10de huis, Maan anderhalf vierkant Mars conj. Uranus 5de huis) groeit ze na haar dood uit tot een wereldberoemd vertegenwoordigster van de surrealistische stroming in de kunst (Zon conj. Neptunus en Jupiter conj. Noord. Maanskn. conj. cusp 12de huis; Zon halfvierkant Maan heerser 12de huis in 10).
Ik schilder mijn innerlijke werkelijkheid (Zon conj. Neptunus). Het enige wat ik weet is dat ik schilder omdat ik het nodig heb (Pluto  conj. Venus) en ik schilder altijd wat er in mijn hoofd omgaat zonder enige consideratie (Mercurius heerser van 11de en 3de huis, staat geisoleerd in Leeuw in het 12de huis; Venus conj. Pluto vierkant Saturnus in 8ste huis in Vissen).

Astrologische duiding horoscoop in enkele basisstappen:
.
*Zon, Maan, Asc.
Asc. in Leeuw, Zon als heerser in Kreeft in 11, Maan in Stier.
Een sterke persoonlijkheid (Leeuw), warm en zorgzaam voor vrienden (Zon in Kreeft in 11), reageert in eerste instantie nuchter op de wereld (Maan in Stier in 10).
.
*Meest exacte aspect: Zon in Kreeft 11de huis oppositie Mars-R in Steenbok in 5de huis
Het gevoel van identiteit en de intensiteit van haar persoonlijke emoties, die in haar veelzijdige sociale leven (Tweelingen 11de huis) tot hun recht kunnen komen aan de ene kant en de pragmatische, structurerende (Steenbok), ingehouden/teruggetrokken Retrograde Mars  energie op het gebied van de creativiteit, zelfexpressie, liefde en spel aan de andere kant.
Een persoonlijke strijd gekoppeld aan een individualisatieproces (conjunct een Retrograde Uranus) op het gebied van haar creativiteit en liefdes (5de huis) en botsend (Uranus opp. Zon) met haar verwachtingen, haar toekomstbeeld en idealen op het gebied van haar sociale leven, vriendschap en kameraadschap (11de huis).
.
*De elementen:
water overheerst, vuur en aarde zijn belangrijk, lucht is zwak:
Een sensitieve invoelende aard, een actieve opstelling maar ook nuchter, vasthoudend en loyaal. In verstandelijk en communicatief opzicht staat het gebied van het persoonlijke onbewust, van de dromen en symboliek centraal (Mercurius in Leeuw 12de huis).
.
*Kruizen:
Vaste energie is sterk, hoofdenergie is belangrijk, beweeglijke energie wat minder.
De energie is gericht op bestendigheid, behoud van zekerheid, haar actieve opstelling naar buiten is belangrijk. Hoewel en Pluto en Saturnus samen met Venus in beweeglijke tekens staan en op het oog wat minder sterk lijken te werken vormt de beweeglijke energie juist een belangrijke bron van zowel de tragiek in haar leven als het uiteindelijke succes.
.
*Maansknopen: Zuidelijke Maanskn. op de cusp van 6de,  heerser Saturnus in 8ste huis  en Noordelijke Maanskn. op cusp van het 12de huis, heerser Maan in 10de huis.
Een rode draad schijnt het leren loslaten van de beperkingen die haar gezondheid haar opleggen te zijn. Van de structurerende realiteit van Steenbok op het gebied van werk en gezondheid naar de intensieve persoonlijke wereld van het onbewuste, van de dromen die haar uiteindelijk wereldfaam zullen brengen.
De Noord. Maansknoop staat tevens conj. Jupiter/Zon-  persoonlijke visie. 
.
-Gerrie ter Burg – 30 maart 2008
Advertenties
%d bloggers liken dit: