jump to navigation

Elisabeth Kuebler-Ross

Korte astrobiografie van Elisabeth Kuebler-Ross door Marc Fleureck

Elisabeth Kübler-Ross: 8 juli 1926 – 24 augustus 2004, Zürich, SWTZ, 10h45 PM CET

“Zouden we de weelde van vrede kennen zonder de ellende van de oorlog ? Als er geen aids was, zouden we dan wel merken dat onze menselijkheid in gevaar is ? Als de dood er niet was, zouden we dan wel weten dat liefde het hoogste doel is ? Als er geen haat was, zouden we dan wel weten dat liefde het hoogste doel is ? Wanneer je je lessen leert, gaat de pijn weg.”

Inleiding: Ik wist totaal niks van haar, tot dat mijn vrouw recentelijk er een boek over las.  Elisabeth Kuebler-Ross was een pionierster van haar tijd, een durver, die tegen de gevestigde (katholieke) orde in dierf gaan (geneeskunde, psychiatrie).

Ze durfde “ver te dromen” (haar eigen woorden; Uranus in Vissen) ze was eigenwijs en koppig. En ze had vijanden. Op 6 Oktober 1994 werd haar huis opzettelijk in brand gestoken, maar ze liet zich zelfs daardoor niet ontmoedigen. “Strijd” (Mars) is dus haar ordewoord – ze zei: “Het leven is moeilijk. Het leven is een strijd.” – wat zich onmiddellijk vertaald in haar horoscoop: – Mars in huis 1 (persoonlijkheid) midden in Ram Een groot thema in haar leven was de dood en inderdaad staat Pluto – de planeet van de dood – in Kreeft – tevens zelf een waterteken met affiniteit voor de dood – conjunct haar Zon.

De andere 2 watertekens, Schorpioen  en Vissen, nemen trouwens ook een belangrijke positie in. Zo staat Saturnus in Schorpioen in 8 en op haar Saturnus terugkeer in 1985-86 had ze zelf een bijna-dood ervaring.

Horoscoopduiding: Een boeiende horoscoop:  Zon en Maan in Kreeft, ASC Vissen Kernwoorden: Expressief (huis 5) en sensitief, intuitief (Vissen, Kreeft). Dit lijkt mij een heel emotioneel en vurig iemand, bovenal bekommert om anderen met een kreeft-affiniteit om te verzorgen, behoeden en beschermen (de krab). Ze deed dat inderdaad door zich te bekommeren om bvb. aids-baby’s of vluchtelingen voor de oorlog.

De heerser van de ASC, Neptunus, staat in 6 . Dit wil zeggen dat haar Vissen natuur (opoffering enz.) zich dan in het 6e huis van dienstbaarheid, werk, gezondheid graag zou willen uitdrukken of opofferen.

Venus vierkant ASC : Merkwaardig is de ASC Vissen en het meest dominante aspekt: ASC vierkant Venus in 3. Venus en Vissen staan voor Liefde en Kunst. Ik weet niet of ze iets artistiek gedaan heeft in haar leven, maar haar manier van communiceren zal wel Venus-achtig moeten geweest zijn. Venus staat sextiel Mercurius en ondersteunt dus haar artistieke en communicatieve talenten (boeken schrijven). Ze had trouwens een fotografisch geheugen (Mercurius), wat haar in latere zware medicijnen studies goed van pas kwam.

2. Mars (Ram) exakt vierkant Zon (Kreeft) Dit aspekt , naast haar legendarische vitaliteit, springt eruit en zoals hierboven beschreven speelde Mars (strijd) in haar persoonlijkheidshuis een zeer voorname rol in haar leven. Een moeilijke energie als die zo prominent is en dan nog in Ram. Het is duidelijk dat dergelijke mensen niet van een kleintje vervaard zijn. Wat bij dit spanningsaspekt naar voren komt is een mogelijk gebrek aan richting. Mars wil vooruit, maar een Kreeft Zon houdt nogal eens van afwisseling. Je zou kunnen zeggen dat in positieve zin zo’n aspekt leidt tot een avontuurlijk leven met de nodige emotionele (Kreeft Zon) confrontaties (Mars in Ram). Het kruis is beweeglijk en ik zie veel water en vuur elementen, maar wat er domineert is moeilijk te zien. Die beweeglijke energie-invloeden verklaren mede haar vele reizen (met Jupiter ook dominant vierkant een Boogschutter MC ) en variatie in haar leven.

Noordknoop conjunct Zon/Pluto : Uiteraard staan die allemaal ook nog vierkant Mars ! Dit aspekt is duidelijk de voornaamste drijfveer in haar leven. Het levensdoel, gecombineerd met Pluto’s diepte (thema dood) en de NK die ervoor zorgt dat het allemaal op haar levensterrein binnen bleef stromen. De ZK in Steenbok in 11 zorgt dan voor haar organisatievermogen in omgang met groepen (ze had bijvoorbeeld een wereldwijd verspreide nieuwsbrief met 25000 abonnees)..

Levensfasen:

Kinderjaren, familie : Ze was geboren als deel van een drieling en woog slechts 2 pond. Het zoeken naar een eigen identiteit was bijgevolg moeilijk voor haar, want overal kreeg ze te horen: “de drieling is daar”. Als kind werd ze op een bepaald moment ziek en kreeg een zwarte (eigen!) pop, wat een bijzonder moment was. Een meisje dat naast haar lag in de kamer overleed en dat was haar eerste contact met de dood. Haar tegendraadsheid met de heersende orde was toen al begonnen, toen de dokter haar handen moest binden opdat ze niet meer aan haar lippen zou friemelen, dus deed ze het dan maar met haar tanden ! Over het algemeen een mooie jeugd maar een strenge, correcte vader. Met haar moeder, een zorgzame vrouw, had ze een goede band. Op een bepaald moment werd haar lievelingskonijntje gedood en opgegeten. 40 jaar later heeft ze daarvoor nog gehuild. Haar leuze was dan ook later: je kan maar op je hoogste niveau leven als al je zwarte konijntjes (negatieve ervaringnen) verwerkt zijn.

Schooljaren, Studentenjaren Rond 12 jaar: Op school had ze een confrontatie met een pastoor (dominee). Een meisje moest een psalm opzeggen en een ander meisje kucht. De pastoor dacht ten onrechte dat de psalm was ingefluisterd en was zodanig woedend dat hij hun hoofden hard tegen elkaar sloeg. Ze smeet het boek in zijn gezicht en wilde niets meer met hem of zijn godsdienst meer te maken hebben. Toen liep ze van school weg. Dat was haar gevoel voor eerlijkheid (Jupiter in Waterman vierkant cusp 9). Schijnheilige volwassen ! In de natuur vond ze haar kracht.

– September 1938: Saturnus -t in 1 vierkant Pluto/Zon/Knoop in Kreeft staat voor de (emotionele) confrontatie en NK conjunct Saturnus (autoritaire pastoor) voor de les. Het valt ook op dat er toen een Jupiter (religie) conjunctie was. 1939: begin van de oorlog en de wreedheden van de Jodenvervolging. Ze beloofde God dat als ze oud genoeg zou zijn, ze naar Polen zou reizen om de mensen daar te gaan helpen. – 1e Saturnus oppositie, die kwam er pas in 1941, maar het waren voor haar jaren van zelfopoffering en een nieuw gevoel van onafhankelijkheid (in leven leren blijven, zonder luxe !). 16j, 1942: haar zussen werden op de confirmatie voorbereid. Ze zei echter dat ze niet van plan was om zich bij de Kerk te voegen. Een voorbeeld van haar tegenstrijdigheid en koppigheid. Ze somde alle punten van kritiek die ze op de Kerk had op.

1942, voorjaar: Einde van de leerplicht en ze wilde de medische studies aanvatten, maar mocht niet van haar vader. Haar vader wilde dat ze als boekhoudster aan de slag zou gaan in zijn kantoor, maar ze weigerde (ze wilde voor dokter studeren). Dan moest ze van hem maar als huismeid aan de slag. Ok dan maar, besloot ze, want ze wou haar eigen toekomst zelf in handen nemen ! Ze werd echter uitgebuit en moest onmenselijk hard werken, leed honger, enz., tot ze het besluit nam om daar weg te gaan. Rond 17-18 jaar (1944) kreeg ze de kans aan de slag te gaan in een bio-medisch onderzoeksinstituut. Ze ging in Zurich kursussen volgen in Scheidkunde enz, maar het labo ging failliet. Haar vader gaf haar 3 weken om werk te zoeken op het einde van de Zomer. Toen kwam er gelukkig een brief van een ander Ziekenhuis. Ze ging aan de slag op de afdeling dermatologie. Rond D-day kwamen heel veel vluchtelingen Zwitserland binnen en toen heeft ze heel veel mensen geholpen en heel hard gewerkt. De baas van het ziekenhuis ontdekte dat ze maaltijden gestolen/gesmokkeld had, maar gelukkig voor haar was er een dokter die ze voor haar wou betalen, via contacten met Joden in Zurich, en zo vermeed ze haar ontslag.

Jan 1945: ze kwam in contact met de Int Voluntary Service voor Peace, een verenigng voor wereldvrede enz., wat voor haar klonk als muziek in de oren. Ze werd er lid van.

Professionele ontwikkeling 1955-1956: Saturnus terugkeer In 1956 studeerde ze af voor medicijnen in Zurich, een zware opleiding en dat jaar was volgens haar het zwaarst. Was ze allemaal meemaakte is te langdradig om te beschrijven, maar als Saturnus staat voor vormgeving en strukturen opbouwen, dan klopt dit heel goed, want ze werd toen dokter en ze had voordien ook een Amerikaan van Joodse afkomst leren kennen, dus haar (nieuwe) leven was geboren of kreeg vaste vorm (Saturnus).

1967: Uranus oppositie De (vernieuwende) periode van de Uranus oppositie rond 1967 valt samen met haar doelstelling om terminale patienten over hun zorgen te laten praten omdat artsen doorgaans daarvoor geen tijd hadden. Het is ook de geboorte van de bestudering van de dood (thanatologie). Wanneer de Saturnus cyclus voltooid is (58 jaar): 1984-85

Begin jaren ’80 vestigde Kübler-Ross de aandacht op de begeleiding van stervende aidspatiënten. Als je leest wat ze allemaal te verduren heeft gekregen omdat ze aid-baby’s wou behandelen in een stadje ergens in zogenaamd katholiek Amerika, geloof je je eigen ogen niet. Iedereen haatte haar en ze werd in de streek als de anti-christ aanzien ! Beroemd is 9 oktober 1985, dag waar ze voor de streekbewoners een toespraak hield om hen te overtuigen dat alles veilig was, zonder resultaat: Zon pal vierkant Zon en pal oppositie Mars; haar bescherming was Pluto driehoek Maan (de politie begeleidde haar terug naar huis om te voorkomen dat ze zou gelyncht worden). Ruige tijden als je het mij vraagt. Een jaar later gaf ze de strijd op, maar kwam algauw met een nieuw plan. Een duidelijk teken in die periode van de ommekeer door de Saturnus cyclus was haar eigen bijna-dood ervaring na een beroerte. En uiteraard staat Saturnus in het teken van de Dood, Schorpioen en in huis 8. Die leeftijd en ervaring symboliseren haar innerlijke weg. Op 6 Oktober 1994 , 68 jaar, wordt haar huis in brand gestoken: – Pluto (T) in Schorpioen vierkant Jupiter, en ook Zon (T) vierkant Zon/Pluto – Zon (T) oppositie Mars .

Ze kiest in 1957 voor Manny, een Amerikaan van Joodse afkomst, en trekt met hem naar Amerika. Ze trouwt in Feb 1958. Saturnus driehoek Pluto in Leeuw ? Ze had een hekel aan alles wat met psychiatrie te maken had.

Haar contacten met de andere kant: Van half Maart 1974 tot half September “ramde” ze haar boek “Death, the final stage of growth” uit haar schrijfmachine. Begonnen in de Mars maand en met Mars (T) door Tweelingen (3) en zo over haar Zon. In de zomer van 1975 had ze haar eerste mystieke ervaring: zag ze een elfje en fotografeerde er één. Neptunus stond toen mooi geplaatst, maar vooral het vierkant met de ASC (Vissen !) duidt op een contact met een Neptunus-achtige figuur: de bloemenelf. Ze bekwam daarna ook nog een tweede maal een bewijs van het bestaan van dergelijke wezens. Haar kennismaking met spirituele wezens kwam pas goed op gang in 1976 door een ontmoeting met een medium uit San Diego. Neptunus gaat in die jaren over het MC en die periode werd afgesloten door bedrog dat leidde tot een geloofscrisis.

Haar dood: – Venus, haar planeet van Liefde, conjunct Zon/pluto vierkant Mars – Merkwaardig: Saturnus (T) driehoek Saturnus (P).

Marc Fleureck, oktober 2011

Advertenties
%d bloggers liken dit: