jump to navigation

Ramses Shaffy

De horoscoop van Ramses Shaffy, door Ellen van Geel

Op een ochtend werd ik wakker met een liedje in mijn hoofd… zing vecht huil bid lach werk en bewonder.En dat is wat ik heb gedaan.Ik ben Ramses Shaffy gaan bewonderen en ik ben zijn liedjes gaan zingen en zijn liedjes maakten me aan het lachen en aan het huilen. En nu ga ik zijn persoon vangen in een astrologisch kader. Ramses Shaffy is geboren te Neuilly sur Seine, Frankrijk, als de zoon van een Egyptische vader en een Pools/Russische moeder.Hij kwam ter wereld om 9u30 in de ochtend op 29 augustus 1933.

En dit is zijn horoscoop.

 

Eerst wil ik proberen een kleine karakterschets te geven van Ramses.  Zijn Zon staat in Maagd, in het 11e huis, 4gr verwijderd van Neptunus, ingaand. Dienstbaarheid & drankgebruik (dat hij overigens niet onder stoelen of banken steekt J)Zon in Maagd kan kritisch & analytisch zijn, maar ook onderscheidend vermogen, aanpassingsvermogen… de acteur! Zon staat in het huis van de sociale gemeenschap, nieuwe idealen ten behoefte van de maatschappij. Sabian symbool over 6’ Maagd: “Opgewonden kinderen maken luidruchtige pret terwijl ze ronddraaien in een leuke mallemolen”. 

 Zijn Maan staat in Boogschutter, in het 3e huis, Maan als heerser van het MC , wat populariteit aangeeft.Maan in Boogschutter maakt de idealist, die de wereld groots en prachtig wenst. In 3e huis geeft het aan dat hij beslissingen baseert op gevoelens en stemmingen. Hij verbergt zijn gevoelens en ideeen niet. En dat laat hij zien. Hij voelt zich veilig om zijn gevoelens te uiten 

 Zijn ascendant staat  conjunct Venus, die daarmee de dominante planeet wordt. De Weegschaal ascendant kan angstig zijn voor confrontaties, maar het is ook de ontmoeting met de ander. Weegschaal ascendant heeft te maken met cultuur, kunst en muziek, maakt aantrekkelijk en populair, elegant zonder overdaad. Venus conjunct ascendant Weegschaal kan heel charmant overkomen, en een geboren vredesstichter en het scheppen van een plezierige en mooie omgeving. Geeft dit niet al een prachtig beeld van Ramses Shaffy? De romantische troubadour,  de charmante, elegante acteur?De levensgenieter (Maan in Boogschutter).

Mars staat in het 1e huis in Schorpioen, dat geeft hem een sterke wil, maar geeft ook een diepe passie, emotioneel en reactief. Het geeft veel energie in het voor je zelf opkomen. Hij kan het conflict opzoeken, zoekt een leiderspositie en kan wel roekeloos zijn. Er ligt wel een conflict met autoriteit met Mars vierkant Saturnus, waarbij Saturnus over het 4e huis en de ouderlijke omgeving dus, heerst. 

Uranus staat in zijn 7e huis in Ram. De Uranus in Ram generatie heeft een sterke drang zich te uitten en kan zich moeilijk conformeren omdat de individuele vrijheid en a-politieke neiging hier geldt.Hij zoekt vrijheid in zijn relaties, heeft het nodig om zich ten alle tijden te kunnen uitdrukken, hij zoekt stimulerende en uitdagende mensen om een relatie mee aan te gaan. 

Pluto in Kreeft in 10e huis, is de leider van de groep, diegene die de verandering wil doorvoeren, hij wil als belangrijk gezien worden en met hart & ziel zijn loopbaan vervullen.  Dit kan net zo goed de horoscoop zijn van een lieve, bijzondere moeder. Met weegschaal Asc. Is ze harmonieus en wil de goede orde bewaren. Zon in maagd maakt dat ze zeer dienstbaar is en houdt de zaakjes scherp in de gaten, hoewel met Zon in 11 de huis, is ze misschien wel vaak van huis om in de gemeenschap bezig te zijn, dat doet ze op een flamboyante manier van Leeuw.Met kreeft op de cusp van het 10e huis is het een warm mens tov de openbaarheid, gevoelig en koesterend.Steenbok op 4 geeft aan dat ze uit een gestructureerde gezinssituatie komt, maar aangezien Saturnus in het 4e huis staat is er misschien geen goed contact geweest met de biologische ouders.Waterman op 5: ze laat haar kinderen vrij zijn! Ramses zingt : laat mijn liedjes dan maar zwerven. Het is  toch een behoorlijk vrouwelijke horoscoop. Misschien verklaart dat de herenliefde wel?  Mars in 1e huis verstopt in Schorpioen is eerder een diep passioneel gevoel dan macho gedrag.. Pluto in 10e huis, kan de openbare wereld, het publiek, transformeren en tot op de ziel raken.Pluto in 10e huis, de ziel wil alle macht opdragen aan god. 

 Zijn liedjes geven ook veel aanwijzingen over met welk mens we te maken hebben: “Kometen, sterren & planeten, ach alles draait om mij”  : Pluto in 10e huis, vierkant Uranus in ram in 7e huis “Als ik moet sterven, daar kom ik echt niet onderuit , laat mijn liedjes dan maar zwerven”: Jupiter in 12 huis Maagd & waterman op cusp 5,  Noordknoop in 5 : “ik leef God door me te uiten, genieten is ook God, dus ook sex & drank En nog een prachtige uitspraak van Ramses Shaffy: “ik wil anderen inspireren, het mooiste in de ander zien en dat naar boven halen. En ik raak daardoor ook weer geïnspireerd. En dat is waar het in het leven om gaat.” (Zon conjunct Neptunus)

 Ramses is 8 ½ dag voor Nieuwe Maan geboren, dat is de afnemende maan = aantonen en dat is precies wat hij gedaan heeft. Het Sabian symbool voor deze voorgeboortelijke  Nieuwe Maan , op 21 aug. 1933 , Zon op 27 Leeuw 28,  : Myriaden vogels zitten in een dikke boom vrolijk te tsjilpen J 

Zijn  Levens verhaal:

1933: Ramses Shaffy wordt geboren in Neuilly-sur-Seine als zoon van een Egyptische vader en een Pools/Russische moeder.

1939: Vanaf zijn zesde jaar groeit hij op in een pleeggezin in Nederland. In 1939 is er een PROGRESSIEVE VOLLE MAAN: op het hoogtepunt van zijn kind-zijn moet hij gaan loslaten.  Saturnus transit staat conjunct Uranus: een complete verandering. Het Sabian Symbool voor het progressieve MC: talloze vogels vliegen rond met veren voor de nestbouw.

1952: Tussen 1952 en 1961 volgt hij lessen aan de Amsterdamse toneelschool. In 1952 gaat Uranus transit over zijn MC hij mag zichzelf zijn!  Pluto transit gaat over Mercurius (heer 9) : een verdieping/transformatie van zijn studie.

1955: in de zomer zet Ramses Shaffy met enkele klasgenoten van de Amsterdamse toneelschool een eerste theaterproductie op touw: Ole la Marguerite. Augustus 1955: Venus p – sextiel Zon. in augustus 1955 staat er een compleet stellium van 7 planeten in het teken Leeuw, in het 10e en 11e huis bij Ramses Shaffy!  Het werden creatieve tijden.

1961: De eerste Engelstalige ep verschijnt met vier nummers op het OMega-label. In 1961 doet Ramses mee aan het songfestival van Knokke. De zanger speelt een rol in de film De Zaak M.P. van Bert Haanstra.  April 1961: Ascendant-p conjunct Mars.  Het progr MC is juist oppositie Saturnus geweest. Transits: Saturnus-t is een nieuwe cyclus begonnen, staat in het 4e huis, is vierkant Uranus geweest (en Uranus zelf loopt conjunct Mercurius, heer 9, einde van zijn toneelschoolopleiding.

1963: Als Shaffy na de pauze van Driekoningenavond het toneel niet meer kan vinden, komt zijn carriere bij De Nederlandse Comedie ten einde. Hij speelt nog enkele toneelrollen, onder meer voor Ensemble en het Volkstoneel.  Hij heeft zijn Saturnus-terugkeer (in Waterman), Uranus t loopt over zijn Zon, en Pluto-transit gaat het 12e huis in. Tijd voor een nieuwe levensfase.

1964:  Op 22 oktober 1964 gaat in Amsterdam het literair-poetisch cabaret Shaffy Chantant in premiere. Shaffy werkt hierin samen met Joop Admiraal, pianist Polo de Haas, zangeressen Liesbeth List en Loesje Hamel. In het programma zijn onder andere gedichten van Hans Lodeien en composites van Scarlatti opgenomen. Ook de meeslepende Shaffy’s Cantate, op single uitgebracht in 1966, stamt uit deze tijd.  In oktober 1964 loopt Saturnus t vrolijk creatief te zijn in zijn 5e huis conjunct zijn Noordknoop. en de Uranus/Pluto conjunctie aan de hemel loopt conjunct zijn 12e huis cusp.

1966: Shaffy heeft een top-2 hit met het zelfgeschreven nummer Sammy. Hij heeft een theaterproductie met Liesbeth List en Louis van Dijk Dit jaar verschijnen twee lp’s: Shaffy Chantant, een weerslag van het gelijknamige theaterprogramma en een lp met liedjes: Ramses II. Jupiter-transit loopt in zijn 10e huis  = succes. (Saturnus transit loopt druk te zijn in het 6e huis).

1967: Ramses Shaffy speelt de hoofdrol in een drietal speelfilms: Liefdesbekentenissen van Wim Verstappen (ook met Johnny Lion). Een vreemde Vogel van Lennaert Nijgh en De Verloedering van de Swieps van Erik Terpstra. In deze laatste film speelt hij een parasiterende bonvivant. Shaffy wordt onderscheiden met een Edison. MC p driehoek Maan: juli 1967. Saturnus-t komt over de Descendant. Hij komt “tevoorschijn”.

1968 Samen met Liesbeth List brengt hij de single Pastorale uit. De single bereikt de derde plaats. In mei 1968 loopt zijn progressieve Zon over Venus!

1971: Ramses Shaffy heeft twee bescheiden hits: Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder. En Aan De Andere Kant Van De Heuvel met Liesbeth List van de lp Zonder Bagage. Hij heeft een theaterprogramma met Liselore Gerritsen. Shaffy ontvangt de Louis Davidsprijs. In mei 1971 staat de progressieve Venus driehoek Pluto. en in september halfvierkant Venus.

Tussen 1981 & 1983 was hij bij Osho           

 
 Zijn Noordermaansknoop transiteert conjunct over r-Pluto in november ‘81 t- Neptunus staat dan driehoek r-Uranus & vierkant r-Jupiter & inconjunct r-Pluto en Saturnus transit was over zijn Ascendant gekomen en onder de horizon gaan lopen: tijd voor persoonlijke ontwikkeling.  In een interview in 2007 vertelde hij dat hij nog steeds op de manier die Osho hem geleerd heeft mediteert.

. 

1995: Na jaren van verschillende rollen en optredens trekt hij zich terug als hoofdrolspeler in de musical La Cage Aux Folles. Hij kampt na een val in een zwembad enige tijd met gezondheidsproblemen: Saturnus t loopt nu door het 6e huis.

. 

2002: Na weer jaren van optredens, televisie en een speelfilm krijgt Ramses Shaffy een koninklijke onderscheiding in de rang van Ridder van de Orde van de Nederlandse Leeuw. Eind November wordt Ramses Shaffy onderscheiden met de blijvend Applausprijs 2002, voor zijn opmerkelijke en bijzondere bijdragen aan het Nederlandse theater. De prijzenregen gaat verder als de zanger op 10 december uit handen van burgemeester Cohrn de zilveren medaille van de stad Amsterdam ontvangt.  Behalve een progressieve Maan vierkant Jupiter in augustus loopt Jupiter-transit weer door zijn 10e huis.  (zie ook 1966 hierboven).

 

 

2004: Tijdens een emotionele avond op 12 oktober in de Nieuwe De La Mar wordt Liesbeth List voor het eerst in zeven jaar weer bijgestaan door Ramses Shaffy. Nog emotioneler is het voorlopig laatste gezamenlijke optreden op 23 november in hetzelfde theater. Qua progressies is de come-back af te lezen aan een progressieve Jupiter die over zijn Ascendant kwam (mei 2003), en een progressief MC dat conjunct zijn Jupiter liep (juli 2005), deze periode valt er zo’n beetje tussen in.

2007: Zanger Niels van der Gulik uit Grootebroek treedt op met liedjes van Shaffy. In juli staat hij twee keer in Amsterdam. Tijdens het eerste optreden zit Shaffy als eregast op de voorste rij.  De Saturnus-Neptunus oppositie van 2007 staat conjunct Mercurius in de horoscoop van Shafft. Hij lijdt aan het syndroom van Korsakov. (ook Korsakoff of Korsakow). Het is een blijvende geheugenstoornis als gevolg van langdurig overmatig alcoholgebruik in combinatie met vitamine B1 tekort. Het kenmerkt zich door desorientatie, vooral in tijd, geheugenstoornissen van met name het korte termijngeheugen en convabulaties.  Op youtube staat een heel ontroerende video waarin dit wel waar te nemen is, maar de muziek, oh de muziek… die gaat je door merg en been: VIVRE: http://nl.youtube.com/watch?v=Ih5i8lEpaH0

.

 

Ellen van Geel, Amsterdam, december 2007

.

 

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=cmIdsg1Da1s&feature=player_embedded

 We zullen doorgaan, op youtube: http://nl.youtube.com/watch?v=TEPsP2dor0w

 

De pastorale op youtube: http://nl.youtube.com/watch?v=x5cntzEZo1w

 

Ramses Shaffy overleed 1 december 2009 om half acht in Amsterdam

 

LAAT ME

Gitaar akkoorden E  A  D  G   B  E
 
Ik ben misschien te laat geboren
Of in een land met ander licht
Ik voel me altijd wat verloren

Al toont de spiegel mijn gezicht

Ik ken de kroegen, kathedralen

van Amsterdam tot aan Maastricht

Toch zal ik elke dag verdwalen

Dat houdt de zaak in evenwicht

Laat me, laat me

Laat me m’n eigen gang maar gaan

Laat me, laat me

Ik heb het altijd zo gedaan.

http://www.youtube.com/watch?v=Ih5i8lEpaH0&feature=related

Terug naar www.astrologie.ws

 

 

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: